proszę aby było prosto rozpisane
malwina : co trzeba zrobic z tym przedziałem najmniejsza wartość funkcji y = 2x2 −12x + 10 w przedziale
[ 0,5] przedział obu stronie zamknięty
23 sty 14:55
Artur z miasta Neptun:
malwina − pochodne miałaś?
23 sty 14:57
Eta:
xw= 3∊<0,5> i parabola ramionami do góry ⇒ ymin= f(xw)=f(3)=.....
23 sty 14:58
Basiek: Sprawdzasz, czy wierzchołek nalezy do przedziału (a należy...) obliczasz sobie ładnie
współrzędne wierzchołka y
w jest odpowiedzią na pytanie
23 sty 14:59
Artur z miasta Neptun:
2x2 − 12x + 10 = 0 −−−− rozwiąż to równanie (znajdź miejsca zerowe) −−− naszkicuj wykres tej
paraboli.
Największa/najmniejsza wartość będzie (w przypadku paraboli czyli wielomianu 2−stopnia):
a) na początku przedziału
b) w wierzchołku
c) na końcu przedziału
23 sty 14:59
malwina : Basiek : czyli chodzi ci o p które wyszło 3 a co gdy q = −1
23 sty 15:04
Basiek: dla p=3, q=−8 i to −8 jest najmniejszą wartością, jaką przyjmuje ta funkcja w tym przedziale.
Zresztą, popatrz na wykres:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=+2x2+%E2%88%9212x+%2B+10
A jeżeli wierzchołek nie należy do przedziału, to są to te skrajne wartości przedziału... np.
tu rozważ najmniejszą wartość na przedział <4,5>

albo największą dla <1,2>
23 sty 15:07
malwina : no tak masz racje źle spojrzałam na wzór
23 sty 15:10
23 sty 15:10
malwina : dziekuje za pomoc
23 sty 15:11
Basiek: Czasem prościej zamiast q wyliczać z tego wzoru z delty, podstawić sobie go do funkcji, bo
f(p)=q
23 sty 15:11
Basiek: Gustlik to ma cierpliwość świętego.
23 sty 15:13
Eta:
Tak już ma

........... "do końca świata i jeszcze jeden dzień dłużej"
23 sty 15:15
Basiek: Pełnoetatowy nauczyciel. Powinien jakiś order dostać, czy coś.
23 sty 15:18