matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciag
mat:
Rozwiążcie prosze bo mi cos nie wchodzi.... wykaz ze ciag jest malejacy:
1
b=
+2
2n
23 sty 14:37
Basiek:
1
1
1
1
(2n−1)−2n
−1
b=
+2− (
+2)=
− (
=
=
2n
2n−1
2n
2n−1
2n(2n−1)
2n(2n−1)
wyrażenie to dla n∊N jest zawsze ujemne=> ciąg jest malejący
23 sty 14:41