Oblicz podaną całkę
Katarzyna: Oblicz podaną całkę:
| | 3x3 | | 4x | | √x | |
∫( |
| − |
| + |
| )dx= |
| | x2 | | x2 | | x2 | |
∫(3x−4x
−1+x
−32)dx=
Dobrze? Co dalej?
23 sty 14:09
Artur z miasta Neptun:
1)
| | −4 | |
∫3x dx + ∫ |
| dx + ∫x−3/2 dx |
| | x | |
23 sty 14:13
Katarzyna: 3*x2−4ln|x|+..;;
23 sty 14:13
Artur z miasta Neptun: | | 3 | | 2 | |
= |
| x2 − 4 ln |x| − |
| x−5/2 + c; c∊R |
| | 2 | | 5 | |
23 sty 14:14
Artur z miasta Neptun: kiedy masz egzamin?
23 sty 14:14
23 sty 14:15
Katarzyna: Piatek
23 sty 14:15
Katarzyna: Sorka w niedziele
23 sty 14:16
Katarzyna: Nie kumam tego − 2/5x ?
23 sty 14:16
Artur z miasta Neptun: | | 3 | | 1 | |
= |
| x2 − 4 ln |x| − |
| *x−1/2 + c; c∊R |
| | 2 | | 2 | |
23 sty 14:17
Artur z miasta Neptun: sorki ... pomyliłem w ostatnim całkę ... zrobiłem z potęgi "dodatniej"
23 sty 14:18
gwiazda: Bo tam ma być −2x−12+C
23 sty 14:18
Artur z miasta Neptun: i znowu źle

... gwiazda dobrze zrobił końcówkę

... czemu XXXXX tutaj nie ma opcji
edytowania
23 sty 14:19
gwiazda: Zrobiła

Da się kasować posty , ale mogą je osoby nieliczne które już długo pomagają na tym
forum jakoś chyba tak
23 sty 14:20
Katarzyna: To ostatnie mogę zamienić to za pomocą tego wzoru:
23 sty 14:20
Artur z miasta Neptun:
wybacz mi o Pani


no to niedobrze, że tylko wybrańcy mają taką opcję
23 sty 14:21
Artur z miasta Neptun:
Kasiu ... każdą z tych trzech części z tego wzoru "pykasz" ... tylko u góry w tym ułamku (wzór)
jest xa+1.
23 sty 14:22
gwiazda: Sama nie wiem kto ma , ale wiem , że się da

Ale najważniejsze pomóc i nakierować jak ma być
w zadaniach

A nic się nie stało.
23 sty 14:24
Katarzyna: No i wychodzi mi wtedy:
| x−12 | |
| tak?  |
| −1/2 | |
23 sty 14:25
Artur z miasta Neptun: niby tak ... ale jak tu nakierować jak się robi takie "byki"

zresztą z tego co widzę, to tutaj coraz częściej nie ma "naprowadzania" tylko coraz częściej
jest −−− macie mi to rozwiązać i najlepiej jeszcze podziękujcie, że wam pozwoliłem/−am
rozwiązać mi zadanie.
23 sty 14:27
Artur z miasta Neptun: tak ... czyli 2*x−1/2
23 sty 14:27
Artur z miasta Neptun: z minusem na początku
23 sty 14:28
Katarzyna: Dzieki

Zgadzam się z Panem Arturem dlatego coś sama tu kombinuję
23 sty 14:28
Artur z miasta Neptun: tylko nie "panuj" mi tu ... ja tylko parę lat starszy.
Kombinuj kombinuj ... w końcu na egzaminie Ci nie pomożemy ... polecam Ci poszukać "skoczylas",
bądź "krysicki, włodarski" ... obie książki to "analiza matematyczna" albo coś w tym guście.
23 sty 14:43
Kejt: ech..sami studenci..nie ma co robić
23 sty 14:53
Artur z miasta Neptun:
Kejt −−− zawsze możesz ogródek mi przekopać
23 sty 14:54
Kejt: w zimie? i tak nie ruszam się z domu..chora jestem..zresztą...miałam na myśli coś
matematycznego..i to niekoniecznie liczenie ruchów łopaty albo grudek ziemi
23 sty 14:57
Artur z miasta Neptun: ależ to jest matematyczny problem −−− po obliczaj wszelkie konieczne ruchy (biorąc pod uwagę
miejscowe zmrożenie gruntu −− na podstawie prognozy pogody z ostatnich X dni, siłę i kierunek
wiatru, zmęczenie, itd. itp.)

Jak Ci się nudzi ... to ja zaraz naślę na Ciebie "ynteligentów" ode mnie z kierunku
23 sty 15:05
Kejt: nie zaprzeczyłam, że nie jest..nie mniej jednak lepiej żebym nie wychodziła z domu..
Mam się bać?
23 sty 15:20
23 sty 15:23
Kejt: po co ja się w ogóle odzywałam..
23 sty 15:26