Oblicz podaną całkę- dokończenie
Katarzyna: Oblicz podaną całkę:
| | 1 | | 1 | |
∫(x5−2x4+ |
| )dx = ∫x5dx − ∫2x4dx + ∫ |
| dx= |
| | 3x | | 3x | |
| | 1 | |
∫x5dx − 2∫x4dx + ∫ |
| dx= |
| | 3x | |
Dobrze to robię? Co dalej
23 sty 13:29
Studentka Ania: Liczysz po kolei całki.
1) masz wzór elementarny
2) masz wzór elementarny
| | 1 | |
3) wyciągnij |
| przed całkę i też masz wzór elementarny. |
| | 3 | |
23 sty 13:35
23 sty 13:36
Studentka Ania: ...+3ln|x| + C.
23 sty 13:37
Patronus: dalej liczysz całki:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| x−1 dx = |
| ∫x−1 dx = |
| ln|x| + C3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
A teraz to wszystko połącz
23 sty 13:37
Studentka Ania: | | 1 | |
...+ |
| ln|x| +C . Oczywisty błąd.  |
| | 3 | |
23 sty 13:38
Katarzyna: Tylko nie kumam tego z tym logarytmem naturalnym. to x jest w wartości bezwględnej?
Zobacz na mój post 13.29 i tam w przedostatniej linijce jak pisze przykład, jak powinnam
zapisać to co na końcu dodaję: ?
23 sty 13:43
Artur z miasta Neptun: | | 1 | |
∫ |
| = ln |x| + c; c∊R ... koniec −−− to jest wzór |
| | x | |
23 sty 13:44
Katarzyna: ok kumam dzieki
23 sty 13:45