Rozwiąż równanie
Gośka: Cześć.! Czy mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać to równanie

głowie sie juz nad nim od godziny i nic nie wychodzi

Ix−2I−2I1−2xI=−1
I...I − to jest wartość bezwzględna
23 sty 13:22
ICSP: rozwal na trzy przypadki i rozwiąż każdy z nich.
23 sty 13:24
23 sty 13:26
Gośka: no to wyjdzie mi kilka rozwiązań, a w odpowiedzi mam podane że x= −1/3 lub 1 ... no i własnie
nie wiem jak to tego dojść..
23 sty 13:27
Gośka: dzięki
23 sty 13:29
Artur z miasta Neptun: nie wyjdzie Ci parę przypadków:
1) |x−2|<0 ∧ |1−2x|<0 ... czyli x ∊(
12;2)
−x+2+2−4x=−1 ⇒ 5x = 5 ⇒ x = 1
2) |x−2|≥0 ∧ |1−2x|<0 ... czyli x ∊<2; +
∞)
| | 1 | |
x−2 +2−4x = −1 ⇒ 3x = 1 ⇒ x = |
| sprzeczne z zał. |
| | 3 | |
3) |x−2|≥0 ∧ |1−2x|≥0 ... czyli x ∊ ∅
4) |x−2|<0 ∧ |1−2x|≥0 ... czyli x ∊ (−
∞;
12>
| | 1 | |
−x+2−2+4x = −1 ⇒ 3x= −1 ⇒ x = − |
| |
| | 3 | |
23 sty 13:37