pochodna
studentka: Może ktoś pomóc rozwiązać?
Zad. 1 Napisać równanie płaszczyzny stycznej i prostej prostopadłej do wykresu podanej funkcji
we wskazanym punkcie P0: z=√(z3+2xy2+ siny) P0(4;0;8)
Zad. 2 Wyznaczyć ekstremum funkcji: f(x,y)=3xy2(1−5x−12y), (x>0, y>0)
23 sty 13:21
AS: Czy równanie funkcji poprawnie podane?
z = √(z3...
z i ponownie z?
23 sty 14:38
studentka: Napisać równanie płaszczyzny stycznej i prostej prostopadłej do wykresu podanej funkcji we
wskazanym punkcie P0: z=√(x3+2xy2+ siny) P0(4;0;8) teraz jest poprawnie
23 sty 15:07
AS: Równanie płaszczyzny poprowadzonej w punkcie P(xo,yo,zo) do krzywej
określonej równaniem z = f(x,y) ma postać
| | δz | | δz | |
− |
| *(x − xo) − |
| *(y − yo) + z − zo = 0 |
| | δx | | δy | |
Pochodne cząstkowe obliczane w punkcie P(xo,yo,zo)
Obliczam pochodne cząstkowe
| | 3*x2 + 2*y2 | |
δz/δx = |
| |
| | 2√x3 + 2*x*y2 + sin(y) | |
| | 4*x*y + cos(y) | |
δz/δy = |
| |
| | 2√x3 + 2*x*y2 + sin(y) | |
Po podstawieniu wsp.punktu P otrzymamy
δz/δx = 3 , δz/δy = 1/16
Równanie szukanej płaszczyzny stycznej
−3*(x − 4) − 1/16*(y − 0) + z − 8 = 0
Po uporządkowaniu
48*x + y − 16*z − 64 = 0
23 sty 15:53
studentka: a równanie prostej jakie jest?
23 sty 16:23
AS: Jeszcze to? No to spróbuję.
Równanie prostej prostopadłej do płaszczyzny A*x + B*y + C*z + D = 0
przechodzącej przez punkt P(xo,yo,zo) ma postać
| x − xo | | y − yo | | z − zo | |
| = |
| = |
| = t |
| A | | B | | C | |
W naszym zadaniu
| x − 4 | | y − 0 | | z − 8 | |
| = |
| = |
| = t |
| 48 | | 1 | | −16 | |
lub w postaci parametrycznej
x = 4 + r8*t , y = t , z = 8 − 16*t , t ∊ R
23 sty 17:02
studentka: dziękuje
24 sty 11:13