8sin3alfa − 8sinalfa +3 = o
majka: 8sin3alfa − 8sinalfa +3 = o
23 sty 11:34
majka: 8sin
3 alfa − 8sinalfa + 3 = 0 źle napisałam− sinus do trzeciej alfa
23 sty 11:38
rumpek:
8sin
3x − 8sinx + 3 = 0
t = sinx, t∊<−1,1>
8t
3 − 8t + 3 = 0
W(t) = 8t
3 − 8t + 3
W(−1) = −8 + 8 + 3 ≠ 0
W(1) = 8 − 8 + 3 ≠ 0
W(−3) = −216 + 24 + 3 ≠ 0
W(3) = 216 − 24 + 3 ≠ 0
To teraz szukaj przez pierwiastki wymierne
23 sty 11:55
Artur z miasta Neptun: 8sin3α −8sinα+3 = 0
t = sinα; t∊<−1;1>
8t3 − 8t +3 = 0
dla t= 1/2 wielomian "się zeruje" = to jest jedno z miejsc zerowych ... dzielisz wielomian
przez (t−1/2) i masz już wielomian kwadratowy ... Δ i wyliczasz dalsze pierwiastki
23 sty 11:58
majka: dzięki

!
23 sty 12:08
23 sty 12:12