równanie trzeciego stopnia
majka: doszłam w zadaniu do takiego momentu (jest na pewno dobrze) i nie wiem jak to rozwiązać
8sin3alfa − 8sinalfa +3 = o
proszę o pomoc!
23 sty 11:29
kylo1303: | | 1 | |
8x3−8x+3=0 jednym z pierwiastko jest |
| . Mozesz sobie wtedy rozlozyc na czynniki. |
| | 2 | |
23 sty 12:02
pigor: niech sinα=t i t∊[−1;1] , to
8t3−8t+3=0 , czyli 8(t3−t+38)=0 /:8 , stąd t3−18−t+48=0 , zatem
(t−12)(t2+12t+u(1}{4})−(t−12)=0 , czyli (t−12)*(t2+12t−34)=0
t=12 lub t2+2*14t+116−116−1216=0 , czyli sinα=12
lub (t+14)2=1316 ⇒ t= 14(± √13}−1) ⇒ sinα=14(√13−1) .
23 sty 12:32