permutacje
ania: jak to zapisac bo znam rozwiazanie a nie umiem tego prawidlowo zapusac.. mamy 4 karteczki , na
ktorych zapisana jest jedna litera. gdy karteczki ulozymy obok siebie mamy wyraz TAMA,
nastepnie mieszamy karteczki i otrzymujemy wyraz MATA, jakei jest prawdopodobienstwo uzyskania
tego wyrazu MATA
23 sty 10:53
Artur z miasta Neptun:
A − ułożenie słowa MATA z 4 karteczek
Ω − wszystkie możliwości ułożenia tych 4 kartek
Bardzo poprawny zapis byłby gdy podasz "co to jest" (czyli permutacja) −−− w zależności od
konstrukcji Ω będzie to permutacja z lub bez powtórzeń (patrz litera 'A'). Napisanie jakie są
wzory, podstawienie, wyliczenie mocy zdarzenia A oraz Ω. Następnie obliczenie P(A)
Innym sposobem zapisu jest podanie Twego toku myślenia (należy pamiętać o tym jak skonstruowana
jest Ω −−− patrz litera 'A'). W postaci:
moc zdarzenia A:= 1 *2*1*1 = 2
− − − −
moc Ω:= 4! = 24
gdzie cyfry oznaczają "ilość możliwych kartek na danej pozycji".
A następnie wyliczenie P(A).
23 sty 11:16