czas
krokj: oblicz ile sekund upłyneło od 1 stycznia 1970 ?
23 sty 01:07
krokj: do 23 stycznia godz 18
23 sty 01:09
Tragos: może być w php?
23 sty 01:10
Tragos: odpowiedź: 1327338000
23 sty 01:18
Gustlik: 1 stycznia 1970 do 23 stycznia 2012 godz. 18, tak?
No to liczymy − najpierw od 1.01.1970 do 31.12.2011, a potem resztę:
2012−1970=42 lata (biorę od godz. 0:00 1.01.1970 do godz. 0.00 1.01.2012 czyli do końca
31.12.2011)
Lata przestępne:
1972, 1976, 1980, 1984, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008 − 10 takich lat
Lata zwykłe − reszta, czyli 32 lata
Liczę dni:
10*366+32*365=15340 dni
Dnia 23.01.2012 o godz. 18 upłynie 22 dni i 18 godzin od początku roku 2012:
Razem mamy: 15362 dni i 18 godzin.
Liczba sekund w dobie: 24*3600=86400
Mamy więc:
15362*86400+18*3600=1327341600
Odp: 1327341600 s.
Tragos, wg mnie pomyliłeś się o 3600 s, czyli o 1 godzinę, tak jakbyś liczył do godz.
17:00, sprawdź obliczenia. Sprawdzałem 2x wychodzi 1327341600 s.
23 sty 01:36