wielomiany - liczby zespolone
Michał: z
3 + 8i = 0
Nie mam pojęcia jak obliczyć z tego pierwiastki.
z
3 = −8i
z =
3√−8i= −2i



W odpowiedziach pierwiastkami sa: 2i, −
√3−i,
√3−i
Zastanawia mnie czy ja obliczyłem źle ten pierwiastek czy błąd ze znakiem jest w odpowiedziach.
23 sty 00:03
Godzio:
Ty popełniłeś błąd, równanie n−tego stopnia ma zawsze n pierwiastków
23 sty 00:04
Michał: Wiem, że będzie ich 3, ale chodzi mi o to, że mi pierwszy z nich wyszedł −2i, a w odpoweidzach
jest 2i. Pozostałe obliczyć mogę ze wzorów.
23 sty 00:06
Godzio: 3√−8i = −23√i
Teraz policz ten 3√i to nie jest −i, bo (−i)3 = −1 * i2 * i = i
23 sty 00:07
Michał: OK. Dzięki

Już rozumiem.
23 sty 00:08
ICSP: z3 − (2i)3 = (z − 2i)(z2 + 2iz − 4)
23 sty 00:16