prosze o pomoc
pietrek: czas połowicznego rozpadu pierwiastka premieniotwórczego jest równy 3000 lat . oblicz masę
pierwiastka która pozostanie z 10 kg pierwiastka po upływie 1500 lat
22 sty 23:33
Gustlik: Skorzystaj z prawa rozpadu promieniotwórczego:
m=m0*2−tT
gdzie:
mo − początkowa masa pierwiastka,
m − masa pierwiastka po czasie t
T − okres połowicznego rozpadu,
Masz dane:
m0=10 kg
T=3000 lat
t=1500 lat
Podstaw do wzoru i oblicz m.
23 sty 02:06
Piotrowska:
m=m0sinπ4≈7,07 kg,o ile dobrze zrozumniałam
23 sty 11:07