Narysuj wykres funkcji
rafal: Narysuj wykres funkcji f(x)=3x2−1
22 sty 23:00
Kejt: rysuję..uprzedzam, żeby nie było znów kolizji..
22 sty 23:01
Jolanta:

podstawiaj za x dowolne liczby i wylicz
np x=−2 f(−2)=3*(−2)
2−1=3*4−1=11 f(x) to y
x=−1 f(−1)=3*1−1=2
x=0 f(0)=−1
x=1 f(1)=3−1=2
oczywiscie parabola nie jest taka szpiczasta jak mi wyszła
22 sty 23:06
Jolanta: Kejt sory długo mi to zajęło
22 sty 23:07
rafal: Nic z tego nie rozumiem........:.........(
22 sty 23:12
Kejt:

pierwiastki to:
chciałam się pochwalić umiejętnością posługiwania się narządkiem do rysowania krzywych..ale się
nie wczytuje
22 sty 23:13
Jolanta: Kejt na pewno lepiej to zrobi, pozioma to os x pionowa y wybierasz jakąs liczbę x i
liczysz y
w której klasie jestes?
22 sty 23:15
rafal: jestem w 2 klasie liceum
22 sty 23:20
Kejt: Rafał, nadal jest coś niejasnego?
22 sty 23:22
rafal: nie. trochę już rozumiem dzięki kejt
22 sty 23:26
Jolanta: pierwsze co robisz to liczysz Δ i pierwiastki.Kejt Ci wyliczyła póżniej podstawiasz dowolne
liczby za x i liczysz y dla pierwiastków y=0
x=−2 y=11
x=−1 y=2
x=0 y=−1itd
22 sty 23:27
Kejt: generalnie wydaje mi się, że wystarczą tylko charakterystyczne punkty..nie trzeba całego
wykresu tak dokładnie rysować.. po prostu zwykłe x2 obniżyć o jednostkę w dół.
22 sty 23:29
Jolanta: tu 3x2
22 sty 23:30
Jolanta: Jezeli jest polecenie narysuj to chyba dokładnie,tak mi sie wydaje
22 sty 23:32