.
madzia: hej

mam podany logarytm:
log
(x+2)27=3 musze obliczyc x.
po wyliczeniu mam taka postac: x
3+6x
2+12x−19=0 nie wiem co mam dalej z tym zrobic.
22 sty 22:48
Godzio: Znaleźć pierwiastek i podzielić przez (x − x0) gdzie x0 to pierwiastek (W(1) = 0 zatem
dzielisz ten wielomian przez (x − 1) )
22 sty 22:50
Godzio:
Ale chwila

(x + 2)
3 = 27
x + 2 = 3
x = 1

+ dziedzina
22 sty 22:50
Jolanta: najpierw warunki
x+2>0 i x+2≠1
póżniej (x+2)3=27
22 sty 22:52
madzia: ok

dziekuje
22 sty 22:53
TOmek: log
3(x+2)3
3=3 x+2>0 ⇒ x>−2
3log
x+23=3
| 3 | |
| =3 /*log3(x+2) |
| log3(x+2) | |
3=3log
3(x+2) / :3
1=log
3(x+2)
log
33
0=log
3(x+2)
1=x+2
x=1−2
x=−1 ∊ x>−2
przynajmniej na moje
22 sty 22:55
Godzio: Oj TOmek, bardziej krążyć się chyba nie dało
22 sty 22:56
TOmek: cos nie wyszło
22 sty 22:56
Godzio: 1 = log
33. a nie log
33
0
22 sty 22:57
TOmek: 
22 sty 22:57
TOmek: no i pasuje jeszcze dziedzine trzeba lepiej uwzględnić x+2≠1
22 sty 22:58
Jolanta: logx+227=3
(x+2)3=27
(x+2)3=33
x+2=3
x=1
22 sty 22:59