prosze o ratunek ;]
madzia: zad z funkcji.
Pracownicy postanowili kupić szefowi prezent na urodziny za 120 zł. na prezent złożyło sie o 10
osób więcej niz planowano. składka za prezent zmalała więc o 1 zł. Ilu pracowników złozyło się
na prezent?
22 sty 22:21
pomagacz:
x − ilość pracowników
y − kwota na głowę
| ⎧ | 120x = y | |
| ⎩ | 120x + 10 = y − 1 |
|
22 sty 22:26
Eta:
Prościej tak:
x*y=120
(x+10)*(y+1)=120
22 sty 22:28
Eta:
i założenia x €N+ i y >0
22 sty 22:29
Kejt:
x − liczba osób
y − koszt na jedną osobę
120(x+10)=120x+x
2+10x
1 200 = x
2 + 10x
x
2+10x−1200 = 0
i licz..pamiętaj, że x,y>0
22 sty 22:29
Kejt: i znowu kolizja..
22 sty 22:29
Eta:
22 sty 22:31
madzia: miałam zapytanie a tu już wyjaśnienie. licze i nie uciekajcie bo trzeba to zrozumiec
22 sty 22:36
Kejt: <pcha się czym prędzej do wyjścia>

no dobrze..zostanę..
22 sty 22:37
madzia: w trzecim równaniu − 1 przeniesione zostało na prawą strone prawda?
22 sty 22:42
Kejt: tak.
22 sty 22:44
madzia: od 4 wersa prosze o wyjaśnienie bo według mnie to z kosmosu sie wzięło
22 sty 22:51
Kejt: pomnożyłam całość przez x+10 żeby pozbyć się ułamka z prawej strony.
22 sty 22:51
madzia: dobrze dziękuje
22 sty 23:05
Eta:
xy=120
(x+10)(y−1)=120 => xy−x +10y−10=120
120 −x+10y−10=120
x= 10y−10
(10y−10)*y= 120 |:10
(y−1)*y= 12
y2−y−12=0
(y−4)(y+3)=0 ⇒ y=4 v y= −3 <0 −−−odrzucamy
x= 10*4−10 = 30
x+10 = 40 złożyło się na prezent i płacili po y−1 = 4−1 =3 zł
22 sty 23:12
madzia: ehh moze dałoby się to jakos rozpisać bym i ja zrozumiała?
22 sty 23:23
Kejt: ale maruda..

to pytaj..
22 sty 23:23
madzia: już wszystko jasne dziekuje
22 sty 23:23
madzia: jaka tam maruda pojętny człowiek ze mnie tylko troszke czasu potrzebuje teraz juz wiem
22 sty 23:24
Kejt: żartuję przecież.
22 sty 23:25
Eta:
Kejt masz błędne ostateczne równanie

sprawdź
22 sty 23:25
Kejt: czemu? u mnie też x=30..
22 sty 23:27
Eta:
Ok

sorry ( mnożyć nie umiem 40*30 = 120
22 sty 23:30
Kejt: uff..już się bałam, że znów psuję..ale żeby to się na pewno dziś już nie stało..pójdę spać.
dobranoc
22 sty 23:32
Eta:
Wszystko przez ten drogi (120zł) prezent dla szefa
22 sty 23:32
Gustlik: Ale sie postarali,
Eta, pewnie ten szef był niezłym s...synem, co zresztą w Polsce się
często zdarza. Pozdrawiam
23 sty 02:18