proszę o pomoc dokładny opis rozwiązania
uczennica: funkcja f podporzadkowuje każdej liczbie naturalnej x resztę z dzielenia tej liczby przez 5
a. podaj zbiór wartości funkcji f
b. Naszkicuj wykres funkcji f dla x należy {2,3,4,5,6,7}
c. oblicz f (14) + 3
22 sty 22:11
al:
a) 0,1,2,3,4
b) (2,2),(3,3),(4,4),(5,0),(6,1),(7,2)
c)4+3=7
22 sty 22:22
uczennica: ehh moze dałoby się to jakos rozpisać bym i ja zrozumiała?
22 sty 23:19
Basiek: Każda liczba naturalna, czyli od 0 do +
∞
A)Zacznijmy od 0 −> 0:5= r0
1:5 =0r1
2:5=0r2
3:5=0r3
4:5=0r4
5:5= 1 r0
6:5=1 r 1
....
Jak widzisz reszty zaczynają się powtarzać. Przyjmują tylko wartości 0,1,2,3,4

B) 2:5= 0 r2 −> (2,2)
3:5= 0 r3 −> (3,3)
4:5= 0 r4 −> (4,4)
5:5= 1r0 −> (5,0)
itd.... rysujesz
C)
14:5= 2 r4
więc f(14)=4
stąd f(14)+3=4+3=7
22 sty 23:29
Eta:
22 sty 23:36
Basiek: Jabłka robaczywki?
22 sty 23:36
uczennica: dziękuje i do następnego razu
22 sty 23:56
Basiek: O, czyli zrozumiale. Do następnego razu
22 sty 23:57