Oblicz pole trójkąta majac 2 boki i kąt
AndrjuKochas:

Oblicz pole trójkąta wynik zaokrąglij do 0,001.
22 sty 22:00
22 sty 22:02
Eta:
| | 1 | |
P= |
| *7*8*sin39o=............ |
| | 2 | |
22 sty 22:03
al:
1/2*8*7*sin39= i tablice
22 sty 22:03
AndrjuKochas: I tak wynik nie wychodzi taki jak powinien być, wychodzi mi 17,612 a w odpowiedziach jest
17,621.
Poza tym skąd mam wiedzieć, że to jest sinus a nie cos?
22 sty 22:39
Kejt: co we wzorach na pole trójkąta jest:
| | 1 | |
P = |
| * a * b * sinγ gdzie: |
| | 2 | |
a,b − to boki będące ramionami kąta
22 sty 22:48
Kejt: muszę Cię zmartwić, ale już nawet Twoja umiejętność posługiwania się kalkulatorem pozostawia
wiele do życzenia..
wychodzi tak jak w odpowiedziach.
22 sty 22:51
Raczej: 28 * 0.629 = 17,612
26 * 0.6293 = 17,6204
22 sty 23:02
Raczej: sry wyzej ma byc 28
22 sty 23:02