Liczby zespolone - wielomiany - problem z zadaniem
Michał: z
2 + (6+i)z + 5+5i = 0
Δ= (6+i)
2 − 4(5+5i) = −36 − 20 − 20i = −56 − 20i
√Δ =
√−56 − 20i
z =
√−56 − 20i
x + yi =
√−56 − 20i / ( )
2
(x + yi)
2 = −56 − 20i
x
2 − y
2 + 2xyi = −56 − 20i
| ⎧ | x2 − y2 = −56 | |
| ⎨ | 2xy = −20 |
|
| ⎩ | x2 − y2 = √(−56)2 + (−20)2 | |
2x
2 = −56 +
√(−56)2 + (−20)2
2x
2 = −56 + .........
W tym miejscu nie mam pojęcia co dalej zrobić, bo z modułu nie wychodzi mi liczba całkowita...
no niezbyt ładny ułamek. Nie wiem, czy gdzies wcześniej nie zrobiłem błędu. Mógłby ktos to
sprawdzić? Byłbym wdzieczny.