rozwiąż nierówność
paulii.: rozwiąż nierówność
a. |5−10x|≥4+2|x−0,5|
b.√x2−6x+9<15−|12−4x|
c.|5x+25|−|3x+15|>7+|x+5|
22 sty 21:51
rafal274: W pierwszym zauważ, że :
a) |5−10x| = |−10(x − 0,5)| = |−10| * |x−0,5| = 10|x−0,5|, a dalej masz prostą nierówność z
jedną wartością bezwzględną.
b) √x2−6x+9 = √(x−3)2 = |x−3| oraz |12−4x| = |−4(x−3)| = |−4| * |x−3| = 4|x−3| .
Ponownie mamy nierówność z jedną wartością bezwzględną.
c) W trzecim tak samo, wyciągamy 5 i 3 odpowiednio i też mamy z jedną wartością bezwzględną.
22 sty 22:25