rozwiąż równanie
paulii.: rozwiąż równanie
a. |4x−12|=5−|3−x|
b. √9x2−6x+1+|9x−3|=12
c.√25−10x+x2=8−3|x−5|
22 sty 21:46
czitka: co do a czy to nie będzie tak, że:
z założenia |a|=|b| ⇔ a=b lub a=−b więc
4x−12=5−3+x lub 4x−12=5+3−x i rozpatrujesz osobno te dwa przypadki
3x=14 ⇒ x=423 lub 5x=20 ⇒ x=4
22 sty 23:01
Jolanta: |4(x−3)|=5−|3−x|
|4|*|x−3|=5−|3−x|
4|x−3|=5−|3−x|
5|x−3|=5
|x−3|=1
x−3=1 u x−3=−1
x=4 u x=2
22 sty 23:44
Jolanta: oj jakie bzdury popisałam
22 sty 23:47
Gustlik: Jolu, jest dobrze, bo pod wartością bezwzględną można "przestawić" odejmowanie, czyli
|a−b|=|b−a|, a więc masz:
4|x−3|=5−|3−x|
4|x−3|=5−|x−3|
4|x−3|+|x−3|=5
5|x−3|=5 /:5
|x−3|=1
c.d. taki sam.
23 sty 01:50