Funkcja wymierna
Andrzej: Mam takie ćw i odp. mi się nie zgadzają z książką. Proszę o sprawdzenie ewentualnie poprawkę.
Wyznaczyć dziedzine funkcji wymiernej, przepisze tylko mianownik.
x3 + x2 + 4x ≠ 0
x3 − x2 + 2x2 + 4x ≠ 0
x2(x+2) − 1(x2 − 4) ≠0
x2(x+2) − 1(x−2)(x+2)≠0
(x+2)[(x2 − 1)(x−2)]≠0
(x+2)(x−1)(x+1)(x−2)≠0
D ∊ R \ 2, −2, 1, −1
w odpowiedziach mam, D∊R \ 0
22 sty 21:16
al:
trzeba wyłączyć x przed nawias
22 sty 21:19
al:
błąd polega na tym, że w drugim nawiasie powinno być x2−4x
22 sty 21:20
Jolanta: x(x2+x+4) ≠0
x2+x+4=0
Δ=b2−4ac=−3 brak pierwiastków
zgubiłes x 3 linijka +4 zamiast 4x
22 sty 21:22
Andrzej: oooo

a co zrobić z taką postacią?
x
2(x+2)−x(x−4) ≠ 0
22 sty 21:24
Andrzej: ok, dziękuje
22 sty 21:26
notka: w piątej linijce nie powinno byc nawiasu przed x2 i za 1
22 sty 21:26
Andrzej: Mam jeszcze jeden przykład nad którym główkuje

x
4 + 3x
2 − 4 ≠ 0
22 sty 21:31
Basiek: x4−x2+4x2−4x≠0
x2(x2−1)+4(x2−1)≠0
(x2+4)(x2−1)≠0
(x2+4)(x−1)(x+1)≠0
22 sty 21:34
Jolanta: x∊R
22 sty 21:34
Basiek: do tego ostatniego : x∊R\{−1,1}
22 sty 21:38
Andrzej: dziękuje
22 sty 21:39
Jolanta: moze pisz jako Jolanta 2 na oko widac ,ze pierwiastkiem jest x=1 i x=−1
Andrzej jeżeli masz problem z rozkałdaniem to szukasz pierwiastków poprzez sprawdzanie
dzielników wyrazu wolnego czyli tutaj 4 W(−1)=0 W(1)=0
x3−x2+4x−4 x2+4
x4+3x2−4 ): (x+1) x3−x2+4x−4) : (x−1)
−x4−x3 −x3+x2
−x3+3x2 4x−4
x3+x2 −4x+4
4x2−4
−4x2−4x
−4x−4
4x+4
(x+1)(x−1)(x2+4)
22 sty 21:48