:)
uu: Długości boków są kolejnymi liczbami naturalnymi. kąty wewnetrzne tego trójkąta mają tę
własność, że miara największego jest dwukrotnością miary kąta najmniejszego. oblicz dlugosci
boków tego trójkąta.
proszę o pomoc
22 sty 21:12
Artur z miasta Neptun:
skoro miara największego kąta (β) jest dwa razy większa od miary kąta (α) najmniejszego to:
α>36 stopni ∧ α<45 stopni
| | h | | h | |
sin α = |
| ; sin β = |
| ; gdzie h = wysokość spuszczona z wierzchołka o kącie |
| | n+2 | | n | |
pośrednim na podstawę o długości {n+1}.
(n+2)*sin α = n*sin β
(n+2)*sin α = 2*n*sinα*cosα
n+2 = 2*n*cosα
| | n+2 | | 1 | | 1 | |
cosα = |
| = |
| + |
| |
| | 2n | | 2 | | n | |
| | 1+√5 | | √2 | |
skoro 36<α<45 to: |
| >cosα> |
| |
| | 4 | | 2 | |
| | 1+√5 | | 1 | | 1 | | √2 | |
czyli mamy, że: |
| > |
| + |
| > |
| |
| | 4 | | 2 | | n | | 2 | |
| 4 | | 1 | | 1 | |
| > |
| > |
| |
| 4*(√5+1) | | n | | 2*(√2+1) | |
√5+{1} < n < 2
√2 +2
skoro 3<
√5+1<4 oraz 4<2
√2+2<5
to n=4
boki mają miary: 4, 5, 6
23 sty 10:04
droper: długość bokó trójkąta w stosunku 2:3:4. Uzasadnij że trójkąt jest rozwartokątny
10 kwi 13:52