ciąg arytmetyczny
dott90: Suma dwóch pierwszych wyrazów ciągu arytmetycznego równa się 27, suma dwóch ostatnich wyrazów
wynosi 105, a siódmy wyraz jest równy 30. Znajdź pierwszy wyraz i liczbę wyrazów tego ciągu.
22 sty 21:07
Basiek: {a
1+a
2=27
{a
7=30
{a
n+a
n−1=105
2a
1+r=27
a
1+6r=30
Wyliczysz sobie z tego pierwszego r lub z drugiego a
1 i podstawisz do wcześniejszego.
Będziesz mieć r, a
1
I podstawiasz pod ostatnie a
n+a
n−1= a
1+(n−1)r+ a
1+(n−1−1)r =.... podstawiasz, wychodzi Ci
śliczne n
22 sty 21:12
dott90: Dzięki
22 sty 21:13
Basiek: Żaden problem

Powodzenia przy liczeniu
22 sty 21:14