ciąg arytmetyczny
iga: suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego wyraża się wzorem Sn = n2 + 5n ( nε N+ )
drugi wyraz tego ciągu jest równy
22 sty 20:51
Basiek: Mhm...
no to wiesz, najprościej postawić n=1 (masz wtedy sumę dla jednego wyrazu, czyli zwyczajnie
pierwszy wyraz...)
i n=2 (czyli sumę dla pierwszego i drugiego)
jak odejmiesz S
2−S
1 =a
2 to wyliczysz drugi wyraz
22 sty 21:06
iga: acha
22 sty 21:12
Basiek: Rozumiesz? Czy coś wyjaśnić/ rozpisać?
22 sty 21:13
iga: a mozna trochę jaśniej
22 sty 21:16
iga: jak możesz to rozpisz mi bo ja z matmy jestem cieńka
22 sty 21:16
Basiek: No eeee, ale chcesz obliczenia, czy chcesz zrozumieć to, co napisałam powyzej? Same obliczenia
są wręcz banalne...
22 sty 21:18
malwina : chce zrozumiec bo mi wychodzi coś innego
22 sty 21:25
Basiek: S
2=2
2+5*2= 14
S
1= 1+5=6
a
2=8
Więc na najprostszym możliwym przykładzie:
zbieram kasę 2 dni, odkładam ją do skarbonki.
pierwszego dnia : 5 zł (w skarbonce)
drugiego : 10 zł (w skarbonce)
Ile kasy wsadziłam do skarbonki dnia drugiego?

To jest analogiczne.
22 sty 21:28
malwina : ale skąd wziełas że a 2 wynosi 8
23 sty 14:52
Artur z miasta Neptun:
malwina −−− skoro S2 = a1 + a2 .... to a2 = S2 − a1 = 14 − 6 = 8
23 sty 14:56
Basiek: No jak to?
S2− S1= 14−6=8
Postaraj się zrozumieć... jaśniej się przecież nie da!
23 sty 14:57
malwina : to mogłaś tak od razu że musze odjąć sumy
23 sty 15:06
Basiek: Cytując post z 21:06. :
jak odejmiesz S
2−S
1 =a2 to wyliczysz drugi wyraz
Po pierwsze S to jest oznaczenie sumy ciągów, z innym nie miałam okazji się spotkać. Poza tym,
jak nie umiałaś rozszyfrować literki, wystarczyło zapytać.
23 sty 15:09
malwina : dziękuje bardzo mi pomogłaś
23 sty 15:20
Basiek: Nie ma problemu. Powodzenia dalej
23 sty 15:23