Początek układu współrzędnych
Adam: Wiedzac, ze funkcja liniowa f(x)=(4−3a)x+3b−8 jest malejaca i jej wykres przechodzi przez
poczatek ukladu wspolrzednych,wyznacz a i b.
Co mam rozumieć poprzez początek układu współrzędnych? Punkt (0,0) ? Jeżeli tak to dziwne
rzeczy mi wychodzą

Podstawiam wszędzie 0 i wychodzi 0=−8

Uratuje ktoś:?
22 sty 20:40
Basiek: To źle Ci te rzeczy wychodzą

Tak, chodzi o pkt (0,0)
{4−3a<0 (malejąca)
{0=(4−3a)*0+3b−8
Ale nie wiem,czy można dokładnie to a wyliczyć z tych danych... chyba nie.
22 sty 20:44
al:
f(o)=0
3b−8=0
4−3a<0
22 sty 20:45
Adam: b− to nie jest punkt przecięcia z osia OY ? pod b też podstawiałem 0 dlatego tak wychodziło
22 sty 20:50
Basiek: Tu tak się nazywają te zmienne.
Pomyśl, jeśli postać f. liniowej wygląda tak:
y=ax+b jakim prawem to mogłoby wyglądać : f(x)=(4−3a)x+3b−8
Żadnym...
a to tu 4−3a , zaś b to 3b−8
Tak?
22 sty 20:53
al:
nie, twoje b, to tutaj 3b−8
22 sty 20:53
Adam: okej, zrozumiałem

Dzięki!
22 sty 20:57
Basiek: To dobrze

Powodzenia dalej
22 sty 20:59