objętośc ostroslupa
kasienka: ludziki pomoze mi ktos z takim zadaniem? w ostrosłupie prawidlowym czworokątnym wysokosc jest
rowna 9 cm i tworzy z krawedzia boczna kąt o mierze 30 stopni . oblicz objetosc tego
ostroslupa
22 sty 20:38
dero2005:

h = 9 cm
d = 2
√3 cm
| | d√2 | | 2√3*√2 | |
a = |
| = |
| = √6 cm
|
| | 2 | | 2 | |
| | a2*h | | (√6)2*9 | |
V = |
| = |
| = 18 cm3 |
| | 3 | | 3 | |
22 sty 21:00
dero2005:
żle, bo zaznaczyłem nie ten kąt
zmień drugi wiersz
i dalej wg wzorów
22 sty 21:03
kasienka: dziekuje jestes wileki
22 sty 21:06