co trzeba zrobic z tym przedziałem
malwina: najmniejsza wartość funkcji y = 2x2 −12x + 10 w przedziale [ 0 ,5 ]
22 sty 20:12
al:
zobaczyć, czy p należy do tego przedziału
22 sty 20:34
iga: czyli jedna z współrzędnych wierzchołka
22 sty 20:52
tomasz: zamien sobie na postać kanonićżną, będzie można odczytać p i q
22 sty 21:01
malwina : acha
22 sty 21:18
Gustlik: Wskazówka:
1. Oblicz wartości tej funkcji na końcach przedziału, czyli f(0) i f(5).
| | −b | |
2. Oblicz p= |
| i sprawdź, czy należy ono do przedziału otwartego o tych samych |
| | 2a | |
| | −Δ | |
końcach (0, 5), jeżeli tak, to oblicz q, możesz ze wzoru q= |
| , a jak nie chce Ci się |
| | 4a | |
liczyć delty, to oblicz jako q=f(p), czyli wstaw obliczone p do wzoru funkcji − otrzymasz to
samo q.
3. Jeżeli p∉[0, 5], to q nie liczymy, również gdy wyjdzie p=0 lub p=5 (czyli wierzchołek
paraboli będzie na jednym z końców przedziału), to nie liczymy q, bo jest ono już policzone w
pkt 1 jako odpowiednio f(0) lub f(5), więc nie ma sensu liczyć go po raz drugi.
4. Spośród wartości f(0), f(5) i ewentualnie q, jeżeli było liczone, wybieramy najmniejszą i
KONIEC ZADANIA

Obliczanie wartości największej robimy analogicznie.
Pozdrawiam.
23 sty 00:17