matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
reszta
Annn:
Proszę o pomoc bo coś mi nie wychodzi Reszta z dzielenia w(x)=a
2
x
2
−2x−5a przez (x−1) równa się 4 dla a=... ? no to daje w(1)=4 a
2
−5a−2=4 Δ=25+8=33 ?
22 sty 20:10
al:
a
2
−5a−6=0
22 sty 20:15
Annn:
aa no tak! dzięki
22 sty 20:17