objętośc równoległościanu
adrian: mam problem z takim zadaniem: podstawa równoległościanu jest kwadrat o boku a . jedna z
krawedzi bocznych tego równolegloscianu ma dlugość 2a i tworzy z każdą z dwóch krawedzi jednej
z podstaw , z którymi ma wspólny wierzchołek kąt o mierze 60 stopni .oblicz objętośc
równioległoscianu
22 sty 20:08
dero2005:

l = 2a
| x | | x | | 1 | |
| = |
| = cos 60 = |
|
|
| l | | 2a | | 2 | |
x = a
r = x
√2 = a
√2
h =
√l2 − r2 =
√(2a)2 − (a√2)2 =
√4a2 − 2a2 =
√2a2 = a
√2
V = a
2*h = a
3√2
22 sty 20:26
adrian: wielkie dzieki
22 sty 20:27