całki
Marek: ∫ e
2xsinx dx
bardzo proszę o szczegółowe rozwiązanie, nie ma pojęcia od czego zacząć.
dziękuję bardzo z góry
22 sty 19:54
Krzysiek: przez części 2 razy dwukrotnie różniczkując funkcję trygonometryczną
u=sinx
v'=e2x
22 sty 19:55
Marek: przez części, sądziłem ze przez podstawianie było by lepiej, sam z resztą nie wiem. okej, w
takim razie próbuję
22 sty 20:00
Marek: ale ta 2 w potedze nie przeszkadza?
22 sty 20:03
ZKS:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ ( |
| e2x)'sinx dx = |
| e2xsinx − |
| ∫ ( |
| e2x)'cosx = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| e2xsinx − |
| e2xcosx − |
| ∫ e2xsinx |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | 2 | | 1 | |
J = |
| e2xsinx − |
| e2xcosx |
| | 5 | | 5 | |
22 sty 20:22