Alex: Pan Andrzej kupił 32dag kiełbasy zwyczajnej i 26 dag kiełbasy podwawelskiej. W tym samym
sklepie pan Piotr kupił 48 dag kiełbasy zwyczajnej i 24 dag kiełbasy podwawelskiej.
Pierwszy z panów zapłacił za wędlinę 7zł, z drugi 8zł 40 gr. Jaka była w tym sklepie
cena kilograma kiełbasy zwyczajnej, a jaka kilograma kiełbasy podwawelskiej
1 maj 13:38
ABCD:
x - cena zwyczajnej
y - cena podwawelskiej
0,32x + 0,26y = 7 zł
0,48x + 0,24y = 8,40 zł
rozwiązujesz uk równań i wychodzi x i y
1 maj 14:10
MarcinP: Masz dwa równania:
0,32x+0,26y=7
0,48x+0,24y=8,4
-------------------------
Dodaj je do siebie:
0,8x+0,5y=15,4 |*2
1,6x+y=30,8
y=30,8-1,6x
I wstawiasz np. do pierwszego:
0,32x+0,26(30,8-1,6x)=7
0,32x+8,008-0,416x=7
-0,096x=-1,008
x=10,5
Podstawiasz 10,5 do któregoś z równań:
0,32*10,5+0,26y=7
0,26y=7-3,36
y=14
1 maj 14:28
M: Chyba zbyt długo moją wiadomość pisałem ...
1 maj 14:30