Wyznacz miejsca zerowe
Adam: Funkcja f określona jest wzorem f(x)={ −2x−1 dla x<−1, x+2 dla x≥−1. Wyznacz( o ile istnieją)
miejsca zerowe funkcji.
Mi nie udało się znaleźć miejsca zerowego,nawet na wykresie, a w odpowiedziach widnieje −1.
Zadanie zapewne banalne, ale jak to zrobić

?
22 sty 19:49
al:
wg mnie masz rację, nie ma miejsca zerowego
byłoby, jeżeli x+1 dla x≥−1
22 sty 19:56
Adam: No właśnie, wtedy by się zgadzało. Tyle że w tej książce z której wziąłem to zadanie nie
znalazłem jeszcze błędu w odpowiedziach

Chyba że to jest pierwszy
22 sty 19:58
Aga: −2x+1=0
x+2=0
x=−2 też nie należy do dziedziny, więc nie ma miejsc zerowych.
22 sty 19:59
Adam: Dzięki za pomoc
22 sty 20:08