Obliczenia asymptot
paucia: Chodzi mi o obliczenie asymptoty pionowej.
f(x)=(2−2x)/(x2+3x−4)
22 sty 19:42
Aga: Wyznacz dziedzinę .
Licz granice jednostronne w punktach nienależących do dziedziny.
22 sty 19:46
paucia: to wiem, tylko mam liczy osobno dla −5 i dla 5? I w as. poziomej, co podstawiamy za x?
22 sty 19:49
Aga: Rozwiązujesz równanie
x
2+3x−4=0
Δ=25
x
1=−4
x
2=1
D=R−{−4,1}
| | 2−2*(−4) | |
Liczysz limx→−4−f(x)=[ |
| ]=∞ |
| | o+ | |
Prosta o równaniu x=−4 jest asymptotą pionową lewostronną wykresu.
Licz dalej.
22 sty 19:55