a
uu: boki trójkata mają długość 8 , 12, 16. oblicz :
a) cosinus najmiejszegi kąta tego trójkąta
b)tangens konta leżącego naprzeciw najkrotszego boku
c) długość środkowej poprowadzonej do najdluzszego boku
| | √15 | |
mam pytanie co do podpunktu b . wyszło mi że tg = |
| a w odpowiedziach jest wynik |
| | 14 | |
| | √15 | |
|
| . czy to ja sie pomylilam czy w odp jest błąd? |
| | 7 | |
22 sty 18:18
pigor: | | 122+162−82 | | 16(9+16−4) | | 21 | |
z tw. cosinusów cosx = |
| = |
| = |
| |
| | 2*12*16 | | 24*16 | | 24 | |
22 sty 18:33
pigor: | | 21 | | 3*45 | | 3*5 | | 15 | |
dalej sin2x = 1−( |
| )2= |
| = |
| = |
| , stąd |
| | 24 | | 24*24 | | 8*8 | | 64 | |
| | √15 | | sinx | | √15 | | 24 | | √15 | |
sinx = |
| , zatem tgx= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 8 | | cosx | | 8 | | 21 | | 7 | |
22 sty 18:54
pigor: c) też z tw. cosinusów
s2=82+82−2*8*8*2124=2*8*8−2*8*7=16*1=16 , więc s=√16=8 − szukana dł.
środkowej
22 sty 19:00