Wykaż, że długość boku kwadratu jest równa U{a*b}{a+b} .
mati:
![rysunek](rys/37800.png)
Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długość a i b. W ten trójkąt wpisano kwadrat, jak
| a*b | |
na rysunku obok. Wykaż, że długość boku kwadratu jest równa |
| . |
| a+b | |
22 sty 18:16
Kejt:
![rysunek](rys/37804.png)
z podobieństwa trójkątów:
ax=ab−bx
ab=ax+bx
ab=x(a+b)
c.n.u.
tak wystarczy?
22 sty 18:34
mati: Tak, dziękuje
![](emots/2/wykrzyknik.gif)
!
22 sty 19:30
Kejt: pytałam się bardziej reszty forumowiczów, czy taki dowód jest wystarczający..ale ok
22 sty 19:31
Liber: Wszystko spoko, tylko jak mówisz, że z podobieństwa to musisz powiedzieć z których trójkątów i
uzasadnić, że są podobne.
16 kwi 17:41
nmhfh:
21 lis 22:44
Peklon: Ω
26 mar 17:49