Znaleźć ekstrema lokalne funkcji uwikłanej y(x) określonej równaniem
Ania: Znaleźć ekstrema lokalne funkcji uwikłanej y(x) określonej równaniem
a)x2−2xy+2y2+2x+1=0
D:R
y'(x)=2x−2y+2
y'(y)=−2x+2y
Cześć, nie umiem zrobić dalej tego zadania, chciałby jakiś dżentelmen, albo ambitniejsza
jednostka pokazać mi krok po kroku jak to policzyć do końca?
Z góry dziękuję.
22 sty 17:41
Dominik: nastepnie wyliczasz z tych 2 rownan x i y i wychodzi ci jakis tam pkt załozmy Q.W tym punkcie
funkcja moze posiadac ekstremum lokalne.Teraz musisz policzyc F'xx F'xy F'yx F'yy i wpisac
wynik w macierz 2x2. Jesli wyzacznik tej macierzy jest >0 to funkcja w punkcie Q posiada
Ekstremum lokalne, jesli jest <0 to funkcja nie ma ex lokalnego
22 sty 18:01
Sej: Dziękuję! Jeśli zdam ten egzamin, to na pewno dzięki Tobie.
22 sty 19:19
Sej: Chociaż w tym przykładzie wychodzi x=y i 2=0, więc funkcja nie ma ekstremów?
22 sty 19:22
czarek: x2+xy+y2+x−y−2=0
10 cze 16:17