Rozwiąż układ równań - powinna być klamra na te trzy działania
baaaaaaaaaśka: Rozwiąż układ równań x+2y+3z=6
−2x−y−3z=−6
−3x+ 2y − 2z = −3
22 sty 17:12
coped-zadania: x+2y+3z=6
x+2y+3z−6=0
z=−x/3−(2y)/3+2
y=3 n+x, z=−2 n−x+2, n element Z
z = 1/3 (−x−2 y+6)
−2x−y−3z=−6
−2x−y−3z=−6
−2x−y−3z+6=0
z=−(2x)/3−y/3+2
y=3n+x, z =−n−x+2, n element Z
z=1/3 (−2x−y+6)
−3x+2y−2z=−3
z = −(3 x)/2+y+3/2
−3x+2y−2z+3=0
x=2n+1, z=y−3n, n element Z
z=1/2 (−3x+2y+3)
dokończysz?
22 sty 20:22
al:
wyznaczniki
lub oblicz np x z pierwszego równania(x=6−2y−3z) i podstaw do drugiego i trzeciego równania ,
wtedy otrzymasz układ z dwoma niewiadomymi y i z
22 sty 20:29
dorota ki: a)2x3−4x2−8x+16=0
b)3x3−x2−27x+9=0
c)(3x−5)(4x2−16)=0
d)(2x−1)(x−5)(6x−4)3=0
obliczcie mi to proszę bo nie mogę tego wyliczyć
22 sty 20:42
23 sty 10:15
Artur z miasta Neptun: a)
2x3−4x2−8x+16=0
2x2(x−2)−8(x−2)=0
(2x2−8)(x−2)=0
2(x2−4)(x−2)=0
2(x+2)(x−2)(x−2)=0
b)
3x3−x2−27x+9=0
x2(3x − 1) −9(3x − 1)=0
(x2 − 9)(3x −1) =0
3*(x−3)(x+3)(x−13)=0
c)
Drugi nawias = wzór skróconego mnożenia
d) już wszystko masz podane −−− wystarczy wyliczyć dla jakiego 'x' poszczególne nawiasy będą
"się zerować"
23 sty 10:27
dorota ki: dziękuję bardzo mi pomogłeś
23 sty 10:44
Artur z miasta Neptun: "spoko maroko" − jakby co ... to pisz
23 sty 10:45
dorota ki: a mógłbyś mi to jeszcze d) zadanie zrobić bo coś mi się chrzani

c)−mi wyszło ładnie a to coś
wkurza
23 sty 11:14
Artur z miasta Neptun: d)
(2x−1)(x−5)(6x−4)3=0 ⇔ 2x−1 = 0 ∨ x−5 = 0 ∨ (6x−4)3 = 0
⇔ x = 1/2 ∨ x = 5 ∨ x = 4/6
i tyle
23 sty 11:19
dorota ki: a wydaje się takie proste kurcze no
23 sty 11:25
dorota ki: i to koniec?
23 sty 11:25
dorota ki: czuje się jak tępak po tym zadaniu! z góry dziękuję. już ci nie zawracam głowy
23 sty 11:29
głuptak: rozkładanie na czynniki
2x3+16x2+4x+32=0
błagam o wyliczenie! coś mi nie wychodzi
23 sty 11:55
Artur z miasta Neptun: dorotko −−− tak to jest koniec
23 sty 11:59
Basiek: Głuptak
2x(x
2+2)+16(x
2+2)=(2x+16)(x
2+2)=2(x
2+2)(x+8)
23 sty 14:12
kwiatek: Oblicz odległość punktu
A=(5,−2)od prostej y=2x−1
proszę o pomoc!
31 mar 15:25
Brak wiedzy : (x−7(y−1)=2(5/2 + x)
(−2(1−2x−y)=1−x5
8 kwi 16:24
Miś Uszatek:
Co oznacz x5?
8 kwi 16:54