Tworząca stożek ma długość 25 cm
Mati: Tworząca stożek ma długość 25 cm, a wysokość ma 24 cm długości. Poprowadzono prostą k
równoległą do płaszczyzny podstawy, przecinającą powierzchnie stożka w punktach A i B.
Odległość prostej k od płaszczyzny wynosi 12 cm, a jej odległość od wysokości stożka jest
równa 2,8 cm. Oblicz długość odcinka AB.
proszę o pomoc w narysowaniu
22 sty 16:44
ejendi:

Odległość prostej k od płaszczyzny(?) wynosi 12 cm
b=12
a=2,8
R=7
r/R=12/24=1/2
r=3,5
AB=2*(r
2−a
2)
22 sty 18:17