Funkcja y=f(n)
Adam: Funkcja y=f(n) przyporzadkowuje kazdej liczbie naturalnej dodatkiej n reszte z dzielenia tej
liczby przez 4. Wowczas miejsc zerowych nie ma funkcja okreslona wzorem:
A. y=f(n−1)
B. y=f(n+1)
C. y=f(n)−1
D. y=f(n)+1

22 sty 16:42
Adam: Ma ktoś jakiś pomysł?
22 sty 17:53
Adam:
22 sty 18:46
al:
d
22 sty 18:47
Adam: A jak do tego doszedłeś?
22 sty 18:49
Rivi: y=f(n)+1
dlatego, że f(n)≥0 ⇔ y=f(n)+1 ≥ 1 więc nie może mieć miejsca zerowego
22 sty 18:50
al:
wartości f(n) to 0, 1, 2, 3
aby nie było 0, należy np dodać 1
22 sty 18:51
Adam: Dziękuje ślicznie, rozumiem
22 sty 18:55