wielomiany
ola: Wielomiany P(x)=ax3+x(2x+1)2 i Q(x)=3x3+4x2+x są równe. Znajdź liczbę a.
22 sty 16:39
Kejt: P(x) doprowadź do najprostszej postaci i napisz ile Ci wyszło.
22 sty 16:42
ola: P(x)=4ax3+4x2+1 ?
22 sty 16:45
Kejt: nie możesz tego tak połączyć. możesz mieć co najwyżej (a+4)x3
dalej..przyrównaj te wielomiany do siebie i zobacz czy da się coś skrócić..
22 sty 16:47
ola: (a+4)x3+4x2+1−3x3−4x2−x=(a+1)x3−x+1
22 sty 16:52
Kejt: ajj..nie o to chodziło.. (btw..nie zauważyłam wcześniej, u Ciebie powinno być nie 1 a 'x')
(a+4)x3 +4x2+x = 3x3+4x2+x /−x
(a+4)x3 +4x2 = 3x3+4x2 /−4x2
(a+4)x3=3x3
a+4=3
dokończ..
22 sty 16:56
ola: a=−1 ?
22 sty 16:58
Kejt: mhm
22 sty 16:58