Uzasadnienie (suma długości wysokości i obwód)
Monika: Hej.
Rozwiązałam takie zadanie, chciałabym aby ktoś sprawdził czy dobrze:
Uzasadnij, że suma długości wysokości dowolnego trójkąta jest mniejsza od obwodu tego trójkąta.
Narysowałam trójkąt o bokach a, b, c i kątach α, β, γ
Wyznaczyłam wysokości:
h1=c*sinβ
h2=a*sinγ
h3=b*sinα
Ułożyłam nierówność:
a*sinγ+b*sinα+c*sinβ<a+b+c
Zapisałam uzasadnienie: w każdym trójkącie, oprócz trójkąta prostokątnego, sinus każdego z
kątów jest mniejszy od 1, w przypadku trójkąta równobocznego sinus jednego z kątów równy jest
1, a sinus pozostałych kątów jest mniejszy od 1. Stąd: a*sinγ+b*sinα+c*sinβ<a+b+c
Czy to uzasadnienie zaliczyliby mi na maturze?
22 sty 16:17