wielomiany
ola: Wzynacz pierwiastki wielomianu W(x)=x2(x−8)+8(x2−1)
22 sty 15:28
krystek: Wymnóż i zobacz co otrzymasz !
22 sty 15:30
Eta:
W zbiorze liczb rzeczywistych:
x= 2
22 sty 15:31
krystek: Witaj
Eta ,
22 sty 15:33
Eta:
krystek
22 sty 15:34
ola: nie rozumiem
22 sty 15:35
krystek:

!
22 sty 15:35
ola: x
3−8x
2+8x
2−8= x
3−1
22 sty 15:36
krystek: Wymnóz sprawdzę, i podpowiem!
22 sty 15:37
Eta:
W(x)= x3−8x2+8x2−8= x3−8
x3−8=0 ⇒ x= 3√8 = 2
22 sty 15:37
ola: czyli pierwistkiem wielomianu jest 2?
22 sty 15:38
krystek: x3−23=(x−2)(x2+x+2)=0 ⇔x=2 i koniec ponieważ (.....)>0 dla każdego x∊R
22 sty 15:41
ola: a np jak mam wyznaczyć pierwiastki wielomianu 4x3−12x3−x+3 to jak bedzie?
22 sty 15:43
Kejt: tam nie ma przypadkiem −12x
2?
22 sty 15:44
Eta:
4x3−12x2 −x+3
4x2*( x−3) − 1*(x−3)= (x−3)(4x2−1)= (x−3)(2x−1)(2x+1)
x=..... v x=.... v x=....
22 sty 15:45
22 sty 15:46
Eta:
A teraz idę na brydża
22 sty 15:48