matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
asymptoty
ymylian:
obliczyć asymptoty skośne funkcji (x+1)*e
−x
22 sty 15:27
Artur z miasta Neptun:
w +
∞
:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=lim+%28x%2B1%29*e%5E%28%E2%88%92x%29+to+infinity
czyli asymptota skośna = asymptota pozioma dana wzorem 'y=0' w −
∞
:
f(x)
lim
x−>−
∞
=
∞
http://www.wolframalpha.com/input/?i=lim+%28%28x%2B1%29*e%5E%28%E2%88%92x%29%29%2Fx+to+-infinity
wniosek − brak asymptoty skośnej w −
∞
x
wykres funkcji:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+%28%28x%2B1%29*e%5E%28%E2%88%92x%29%29
23 sty 10:20
Artur z miasta Neptun:
w +
∞
:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=lim+%28x%2B1%29*e%5E%28%E2%88%92x%29+to+infinity
czyli asymptota skośna = asymptota pozioma dana wzorem 'y=0' w −
∞
:
f(x)
lim
x−>−
∞
x
=
∞
http://www.wolframalpha.com/input/?i=lim+%28%28x%2B1%29*e%5E%28%E2%88%92x%29%29%2Fx+to+-infinity
wniosek − brak asymptoty skośnej w −
∞
wykres funkcji:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+%28%28x%2B1%29*e%5E%28%E2%88%92x%29%29
23 sty 10:21