ostroslup
alex: oblicz objetosc i pole calkowite ostroslupa prawidlowego czworokatnego wiedzac ze krawedz
boczna o dlugosci k=12cm nachylona jest do wysokosci pod katem α=30 stopni
22 sty 15:26
dero2005:

l = 12 cm
d2 =
√l2 − h2 =
√122 − 62 =
√144 − 36 =
√108 = 6
√3
d = 12
√3 cm
| | d√2 | | 12√3*√2 | |
a = |
| = |
| = 6√6 cm
|
| | 2 | | 2 | |
h
s =
√h2 + (a2)2 =
√62 + (3√6)2 =
√36 + 54 =
√90 = 3
√10 cm
P
p = a
2 = (6
√6)
2 = 216 cm
2
P
b = 2*a*h
s = 2*6
√6*3
√10 = 36
√60 = 72
√15 cm
2
P
c = P
p + P
b = 216 + 72
√15 = 72(3 +
√15) cm
2
| | Pp*h | | 216*6 | |
V = |
| = |
| = 432 cm3 |
| | 3 | | 3 | |
22 sty 19:45