całka podwójna
***Całka***:

Znajdź granice całkowania ∬f(x,y)dxdy
D
D= {f(x; y) : y
2≥ x
2 ∧ y ≤4−x
2 }
Sama próbowałam narysować sytuację, ale nie umiem określić zb. D. Proszę mi powiedzieć czy rys.
jest dobry i jak dalej to opisać?
22 sty 15:13
Krzysiek: jak widać z rysunku możesz podzielić obszar na 2 obszary (i te na 2 takie same )
więc niech D
1 oznacza obszar górny (prawy)
łatwiej będzie określić grancie całkowania jeżeli będziemy całkować po y (po x będziemy musieli
rozbić na 2 obszary)
więc:
obliczamy punkt przecięcia:
y=x i y=4−x
2
czyli:
x≤y≤4−x
2
22 sty 16:05
Całka: górną potrafię, ale i tak dziękuję za odpowiedź. jak opisać dolną część? Problem właśnie tkwi w
tej części, dla której y∊<0,−∞)?
22 sty 17:56