Statystyka
Aga: W pewnej firmie zatrudniającej 15 pracowników średnie miesięczne wynagrodzenie wynosi 3800 zł.
Jakie będzie średnie wynagrodzenie, jeśli firma dodatkowo zatrudni:
a) stażystę z wynagrodzeniem miesięcznym 2200 zł
b) trzech stażystów z wynagrodzeniem miesięcznym 2300 zł każdy?
22 sty 14:25
Aga: czy ktoś jest mi w stanie pomóc?
22 sty 14:47
Eta:
x −−− śr. wynagrodzenie
| | 15*3800+2200 | |
a) x= |
| =......... |
| | 16 | |
| | 15*3800+3*2300 | |
b) x= |
| =........ |
| | 18 | |
22 sty 15:03
pigor: niech x szukane średnie wynagrodzenie, to
| | 15*3800+1*2200 | | 57000+2200 | |
a) x = |
| = |
| = 3700 ; |
| | 15+1 | | 16 | |
| | 16*3700+3*2300 | | 59200+6900 | | 66100 | |
b) x = |
| = |
| = |
| = 3478,95 zł . |
| | 16+3 | | 19 | | 19 | |
22 sty 15:06
Eta:
| | ............ | |
@ pigor w b) |
| |
| | 15+3 | |
22 sty 15:07
pigor: b) zrobiłem inaczej niż Eta , bo tych trzech nowych dodałem tak 15+1+3=16+3=19 , czyli do
16−tu, ale to Eta ma raczej rację , traktując b) jako osobne zadanie,
22 sty 15:11
Eta:
Właśnie tak, bo b) −−−− odrębne zadanie
22 sty 15:13
pigor: czyli potraktowałem jakby w firmie były 2 zatrudnienia , czyli 1 i 3 , a nie 1 lub 3 ,
dlatego przepraszam, a swoją drogą , ciekawe jak by to potraktowała np. jakaś komisja
egzaminacyjna, bo przecież w b) nie mam błędu merytorycznego co do rozumienia średniej , jest
tylko inna interpretacja punktów a), b) ja potraktowałem je jako koniunkcję , a Eta jako
alternatywę, coś wydaje mi się, że po jakimś egzaminie odwołanie do komisji miałoby jednak
jakieś szanse
22 sty 15:20
Eta:
Myślę,że wszystko byłoby ok, bo w sumie Twoje rozumowanie poparte
poprawnymi obliczeniami ( została tylko kwestia interpretacji zadania)
22 sty 15:25
Aga: dzięki za pomoc
22 sty 15:29