W konkursie matematycznym czterech najlepszych uczestników uzyskał następującą l
ala: W konkursie matematycznym czterech najlepszych uczestników uzyskał następującą liczę punktów:
1.−69,2−63,3−57,4−51.Który uczeń uzyskał liczbę punktów o 5% większą od średniej
arytmetycznej?
22 sty 13:26
Tragos: 1. 69.
2. 63.
3. 57.
4. 51
| | 69+63+57+51 | |
średnia arytmetyczna = |
| =60 |
| | 4 | |
60 + 60*5% = ?
22 sty 13:29
pigor:
69+63+57+514=60 , a ponieważ
105%*60=1,05*60=63 , więc jest to 2−gi uczeń
22 sty 13:46