wielomiany pomocy
patii: Wyznacz iloczyn korzystając ze wzorów skróconego mnożenia
c) (1+x/2) 3
d) (√5−x)3
e) (2x+3)(4x2−6x+9)
22 sty 13:03
Kejt: w czym problem? wzorów nie masz?
22 sty 13:03
patii: robię właśnie cały czas wg wzoru i w każdym przykładzie coś mam źle..
22 sty 13:09
Kejt: to napisz mi tutaj jak liczysz, sprawdzę.
22 sty 13:10
patii: (3x + 1/3)3
22 sty 13:15
patii: 3x3 + 3*3x2*1/3 + 3*3x*1/32 + 1/33= 3x3+ 3x +9x +1/33= 27x3 + 3x+ 9x+ 1/27
22 sty 13:19
Kejt: powinno być: (3x3)=27x3 to samo dalej (3x)2=9x2 i 3 * 3x * 1/9 = x
22 sty 13:33