Pochodna
Maciej Maciej: Dzień dobry. Mam problem z dwoma pochodnymi. Pierwsza pochodna z y=sin
4x+cos
4x a druga
| | 1 | | 1 | |
y=2sin(x+ |
| π)cos(x− |
| π) |
| | 6 | | 3 | |
22 sty 12:59
pigor: 1) ze wzoru na pochodną funkcji złożonej i sumy dwóch funkcji :
y ' = 4sin3x*(sinx)'+4cos3x*(cosx)' =
= 4sin3x*cosx+4cos3x*(−sin) =
= 2sinxcosx (2sin2x−2cos2x) =
= sin2x *(−2)(cos2x−sin2x) = −2sin2x*cos4x ;
2) ze wzoru na pochodną iloczynu dwóch funkcji i tablicowego wzoru :
cos (α+β)=cosαcosβ−sinαsinβ :
y ' = 2 [ cos(x+π6)*cos(x−π6) − sin(x+π6)*sin(x−π6)] =
= 2cos(x+π6+x−π6) = 2cos2x .
22 sty 13:26
Maciej Maciej: a jeszcze mógłbym prosić o rozwiązanie pochodnej y=2tgx − tg2x
22 sty 13:40
Maciej Maciej: poprawiam y=2tgx−tg2x
22 sty 13:40
pigor: np.
y ' = 2 * 1cos2x−2tgx * 1cos2x = 2cos2x (1−tgx)
22 sty 14:00
Maciej Maciej: | | 2cosx−2sinx | |
ale po przeliczeniu mogę zapisać |
| |
| | cos3x | |
22 sty 14:09