22 sty 12:26
Aga: Założenia: x>0, x+1>0 , log(x+1)≠0
rozwiązujesz i część wspólna jest dziedziną.
mnożysz przez mianownik i
logx=−1log(x+1)
logx=log(x+1)
−1
licz dalej.
22 sty 12:40
tomq: dlaczego tutaj nie mogę zamienić −1 na −log10.. i później na krzyż?
22 sty 12:48
Basiek: Aaa możesz, ale jak Ty chcesz te logarytmy pomnożyć na krzyż? Znasz jakiś cudowny wzór?
22 sty 12:50
pigor: z definicji logarytmu x>0 i x+1>0 , czyli x>−1 ,
wtedy
log xlog(x+1)=−1 /*log(x+1) ⇒ logx=−log(x+1) ⇒ logx=log{(x+1){−1}} ⇒ x=1x+1 ⇒
⇒ x2+x=1 ⇒ x2+2*(12)x+14=34 ⇒ (x+12)2=34 ⇒
x+12 = √32 lub x+12 = − √32 ⇒
x = − 12 + √32 lub x= − 12 − √32 ⇒
x = 12 (−1+ √3)>−1 lub x= 12(−1 − √3) <−1 , więc
tylko x = 12 (−1+ √3) jest rozwiązaniem danego równania .
22 sty 12:54
tomq: | | x | | 1 | |
hah nie.. tylko chodzilo mi o przedstawienie tego jako lewa strona |
| = |
| , dlaczego |
| | x+1 | | 10 | |
to się nie zgadza?
22 sty 12:54
Basiek: Bo możesz porównać 2 logarytmy o tych samych podstawach... tu masz 3. Tu licznik... tam
mianownik. Musiałbyś lewą stronę zamienić na jeden logarytm o tej samej podstawie i wtedy
porównywać z tą jedynką zamienioną. Zobacz sobie, ze to przecież nie to samo!
(a szkoda...)
22 sty 12:58
tomq: no szkoda...
22 sty 13:00
22 sty 13:00
Kejt: jakie ładne szlaczki
22 sty 13:02